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YAKIIKA YASUBEE-ZUKE

I was in charge of the re-design of the package of “Yakika Yasbee Zuke" from Shibata City, Niigata Prefecture.The city of Shibata City is the birthplace of Yasubee Horibe, one of the greatest swordsmen of the Ako Ronin. Yasubee is said to have been a lover of sake, so our client began by marinating squid in a special miso mixture made by blending Echigo miso, ginjo sake lees from a local sake brewery, and spices from the Joetsu region, and baking it. The squid is so soft that even those with weak teeth can eat it without worry. We also took the extra step of cutting them into bite-sized pieces so that they can be eaten immediately. The naming of the product is divided into hiragana and kanji to improve the readability of both "grilled squid" and “Yasubee pickles". The graphics are designed to stand out on the sales floor, with a characterization of the squid-wearing Yasubee as "Yakika Yasubee." This is a unique product that men will want to pick up, as it goes well as a side dish with rice or as a snack with drinks.

新潟県新発田市の「やきいか安兵衛漬」のパッケージのリ・デザインを担当させていただきました。新発田市は赤穂浪士一の剣豪 堀部安兵衛生誕の地。安兵衛はお酒好きだったと言われることから、越後味噌に地元酒蔵の吟醸粕と上越地方の香辛料をブレンドした特製の混合味噌に漬けて焼いたのがはじまりです。歯の弱い方でも安心して食べられるほどやわらかいのが特徴です。すぐに食べられるように一口サイズにカットする一手間も加えました。ネーミングでは「やきいか」と「安兵衛漬」それぞれの可読性を良くするために、ひらがなと漢字に分けて表示し、グラフィックは売り場で目立つように、いかを被った安兵衛を「やきいか安兵衛」としてキャラクター化。ご飯のおかずとしてはもちろん、酒のつまみとしても合うので、男性が手に取りたくなるようなユニークさを表現しています。